Vi gjør hverdagen enklere og verden mindre

Meny (første nivå) og søk

Forsiden Presse Arkiv Bringer nytt liv til brukte klær

Bringer nytt liv til brukte klær

Publiseringsdato: Forfatter:

Artikkeltekst

Hvert år kaster vi nordmenn i snitt ni kilo tekstiler hver – rett i restavfallet. Produksjon av tekstiler er svært belastende for miljøet, og derfor ligger det en stor miljøgevinst i å gjenbruke plagg som allerede er produsert. For å gjøre det enklere å gi klærne sine «nytt liv», har derfor Røde Kors plassert ut egne innsamlingsbokser på over 130 lokasjoner i Oslo-området. Her kan alt fra klær og sko til duker og sengetøy leveres inn – og når boksene blir fulle tømmes de av Bring Courier & Express.

Betydningsfullt samarbeid

Brings sjåfører har egne nøkler til innsamlingsboksene, og inntil tre ganger i uken stopper de innom boksene for å tømme dem. På innsiden av boksene er alle tekstilene samlet i plastposer, som sjåføren laster over i bilen. Deretter bærer det ut til et lastested på Bekkestua i Bærum, hvor tekstilene overleveres til Røde Kors.

– Røde Kors er fleksible angående tider, og det er veldig positivt for oss. Sjåførene har egen tilgang til lastestedet, slik at de kan levere på en fleksibel måte når det passer dem. Dette er et samarbeid som betyr veldig mye for oss, og her har vi mulighet til å bidra med gjenvinning og et bedre miljø sammen med en stor aktør som er godt kjent over hele verden. Samtidig er det godt å vite at dette hjelper Røde Kors i arbeidet med nødhjelp, sier Jan-Ola Lindvall, Area Manager i Bring Courier & Express.

Røde Kors_2
Bring-sjåfør Sedebay Morris stopper innom Røde Kors-boksen utenfor Storo-senteret i Oslo.

Bring innledet dette samarbeidet med Røde Kors i slutten av 2018, og begynte med kjøringen i mars 2019. Mats Eriksen Hovland, Key Account Manager i Bring Express med kundeansvar for Røde Kors, forteller at det har vært en spennende reise så langt.

– Avtalen som ble inngått i 2019 er et resultat av det å utfordre dagens tradisjonelle tjenester og løsninger. Dette mener jeg vi har svært godt av. Miljøfokuset blir viktigere og viktigere, og da er det veldig gøy at to store aktører kan danne et partnerskap for å spare miljøet gjennom gjenbruk og gjenvinning av tekstiler. Jeg håper selvfølgelig at vi bygge videre på dette samarbeidet i årene som kommer, sier Mats.

Selges videre

Tekstilene som Røde Kors samler inn i Norge selges videre i Storbritannia gjennom den britiske nasjonalforeningen av Røde Kors, og videre til kommersielle oppkjøpere. På den måten får de mest mulig verdi ut av hvert plagg. Alt overskudd fra salget skal bidra til Røde Kors’ humanitære arbeid i inn- og utland.

Røde Kors_3

– Bring som leverandør fungerer veldig bra for oss. Vi har bygget gode rutiner sammen og tilpasser oss hverandre underveis på en fin måte. Våre kontakter i Bring er sammen med sine transportører levende opptatt av at Røde Kors skal lykkes som tøyinnsamler, og at vi sammen kan bidra til at flere som trenger det kan få hjelp, forteller Kristin Voll, daglig leder i Røde Kors Tøy og tekstil.

Viktig virkemiddel

I snitt har vi nordmenn rundt 80 kilo tekstiler hver, og kaster ni kilo i restavfallet årlig. Hver kilo tekstil som i stedet leveres for gjenbruk eller gjenvinning, sparer miljøet for i snitt 10 kg CO2, en halv liter kjemikalier og nesten 2500 liter vann.

– Selv om tøy og tekstiler ikke er avfall, men representerer verdier, går fortsatt store mengder tekstiler i restavfallet. Innsamling av tøy og tekstiler for ombruk er et viktig virkemiddel for å redusere mengden tekstilavfall og belastningen på miljøet ved ny produksjon av tekstiler, sier Voll.