Vi gjør hverdagen enklere og verden mindre

Meny (første nivå) og søk

Forsiden Presse Arkiv Posten utgir ny serie med norsk kunst

Posten utgir ny serie med norsk kunst

Publiseringsdato: Forfatter:

Artikkeltekst

kunstfrimerke

Bare førsteopplaget av de nye frimerkene er på 8,8 millioner av hvert motiv, til sammen blir det 35 millioner frimerker. Posten forventer å selge minst 50 millioner av disse frimerkene. Norsk Kunst blir tema for bruksfrimerkene de neste tre-fire årene, og erstatter den forrige serien med temaer hentet fra norsk marint liv.

De fire norske kunstnerne som blir beæret med å få kunstverkene sine gjengitt på frimerke, er Kåre Tveter med ”Svalbardmotiv”, Inger Sitter med ”Komposisjon i rødt”, Arne Ekeland med ”I revolusjonens forgård” og Terje Bergstad med ”Fra Sagorsk”.

Viser mangfoldet

– Valg av kunstnere var vanskelig, og det er selvsagt utfordringer knyttet til å gjengi store kunstverk i det lille frimerkeformatet. Disse fire kunstnerne er mangfoldige representanter for norsk malerkunst og gode ambassadører, sier frimerkedirektør Halvor Fasting.

Bildene viser et stort spenn; fra Kåre Tveters sarte Svalbardmotiv til Arne Ekelands kraftfulle ”I revolusjonens forgård”.

Kåre Tveter (f. 1922) er fremfor alt lysets maler. Han besøkte Svalbard for første gang i 1982, og ble bergtatt av det spesielle lyset. I 1995 donerte han 40 av sine arbeider til Stiftelsen Kåre Tveter Samlinger i Longyearbyen, nå del av Galleri Svalbard. Etter at Kåre Tveter fikk slag i 1998 sluttet han å male. Originalen ”Svalbardmotiv” finnes på Galleri Lyshuset på Skarnes.

Inger Sitter (f. 1929) debuterte i 1948 i Oslo Kunstforening. Sitter er maler, billedhugger, grafiker og tegner, og blir i dag ansett som en av de aller fremste norske kunstnerne i det 20. århundre. Hun er representert i de fleste store kunstmuseene i Skandinavia. Sammen med Carl Nesjar utsmykket hun i 1956 trappehallen i Sentrum kino i Oslo, og bidro også til utsmykkingen av det nye Regjeringsbygget i 1957-58. Originalen ”Komposisjon i rødt” fra 1957 er på Henie Onstad kunstsenter på Høvikodden i Bærum.

Arne Ekeland (1908-1994) fikk sitt store gjennombrudd på Høstutstillingen i 1934 med ”En mann har reist seg”. Hans produksjon var dominert av sosiale kampbilder, gjerne i et ornamentalt preg. Bildet ”I revolusjonens forgård” ble ferdig i 1940 og er i dag i privat eie.

Terje Bergstad (f. 1938) var inntil 2000 ”en godt bevart hemmelighet”. Da deltok han på en utstilling i Samtidsmuseet og fikk stor oppmerksomhet. Bildet ”Fra Sagorsk” er fra 1985 og finnes på Henie Onstad kunstsenter på Høvikodden i Bærum.

Fakta om frimerkene:
– Enzo Finger har designet frimerkene som har valør A-prioritert innland.
– Frimerkene utgis i rull à 100 frimerker, der de fire motivene kommer etter hverandre.
– Frimerkene vil være i salg fra i dag 24. oktober.

Tidligere utgivelser med norsk kunst:
Posten har tidligere utgitt en rekke kunstfrimerker, både grafikk, treskjæring og glasskunst er å finne på tidligere utgivelser. Et lite utvalg av tidligere kunstfrimerker med blant andre Edvard Munch, Adolph Tidemand, Hans Fredrik Gude og Nikolai Astrup finner du også på http://mediaweb.posten.no, velg pressebilder og deretter aktuelle bilder.