Meny (første nivå) og søk

Forsiden Presse Arkiv Mona har skrevet 60 000 julekort

Mona har skrevet 60 000 julekort

Publiseringsdato: Forfatter:

Artikkeltekst

julekortskriver3
Mona Dedekam Pederssen, julekortskriver bosatt på Nesbru i Asker skriver rundt 275 julekort hver jul.

ASKER: Mona Dedekam Pederssen er ikke som andre julekortskrivere. Damen fra Asker skriver så blekket spruter, og det gjør hun hele året. Hver dag skriver hun mellom fire og åtte kort eller brev. Det har hun gjort hele sitt voksne liv. Med 1 500 kort i året over 40 år blir det 60 000 kort til sammen.

– Tenk om alle i Posten hadde skrevet like mye som meg, ler hun.

Bunkret opp

Nå er det høysesong for Mona. For ikke lenge siden etterfylte hun lageret med kort og kjøpte like godt 180 til. 72-åringen liker å være godt rustet til julekortrushet. Hun har til og med postkort liggende i bilen, slik at hun kan skrive til noen dersom hun får en ledig stund, for eksempel på en parkeringsplass.

– Jeg skriver ikke bare «God jul». Nei, jeg skriver et kort fullt, rapporterer om hva som har skjedd og spør mottakerne hvordan de har det. Det skal da ligge litt omtanke i det en skriver. Folk skriver tilbake og takker. Ja, noen samler til og med på kortene mine og leser dem om igjen som en oppmuntring.

På langbordet hjemme i stuen på Nesbru ligger kort, konvolutter og julemerker i skinnet fra tente stearinlys. Mona forteller at hun er spesielt glad i motiv med nisser og at hun er svak for nissetegneren Kjell E. Midthun. Venner, bekjente, brevvenner, familie og barnebarn står på listen over Monas mottakere.

– Barnebarn både i Sør-Korea og i Budapest blir selvfølgelig lært opp til å skrive kort. De mottar stadig brev og kort og gjerne med noen klistremerker inni konvolutten. Ja, også «snapper» jeg med dem i tillegg. Eller så skriver jeg til mange eldre. Det er utrolig godt å se hvor mye et personlig kort kan glede. Folk føler seg sett.

julekortskriver2
72-åringen foretrekker selv håndskrevne julehilsener, selv om hun bruker både e-post og sms.

Frimerker på rull

Mona og ektemannen Per-Kristian har fem sønner med familier, som alle er faste mottakere.

– Her om dagen delte jeg ut ti kort til hver av dem, og da vet de hva de har å gjøre, ler Mona, som gjør sitt beste for å stimulere andre til å skrive - for hånd.

Sønnene sier at det aldri er vanskelig å kjøpe gaver til henne. Det må bli frimerker.

– Jeg er en ganske god kunde av Posten, og nylig var jeg i Post i Butikk og kjøpte «en snelle» med hundre frimerker, for jeg kan ikke risikere å gå tom for porto. Jo da, jeg har hørt om digitale frimerker, men jeg synes det er ekstra hyggelig å kunne se på motivene, for norske frimerker er fantastisk flotte.

TEKST OG FOTO: BIRGER MORKEN

KORTFAKTA

■ Årets julefrimerker kommer i et opplag på 5,5 millioner

■ Posten antar at det sendes mellom 9-11 millioner julekort i desember

 ■ Brevmengden er mer enn halvert siden 1999, året vi sendte flest brev i Norge

■ Norges første julekort er fra 1883

■ Nøyde du deg med 5 ord på kortet, var det i mange år laveste porto som gjaldt. Mer tekst krevde  flere frimerker

■ Regelen ble avblåst så sent som julen 1982

■ I 1971 kom de første julefrimerkene

■ Personlige (jule-) frimerker ble lansert i 2006