Vi gjør hverdagen enklere og verden mindre

Meny (første nivå) og søk

Forsiden Presse Arkiv Bringer tran ut til folket

Bringer tran ut til folket

Publiseringsdato: Forfatter:

Artikkeltekst

I Bring-lageret på Berger plukkes og pakkes det tusenvis av tranflasker til en av de største kliniske studiene i Norge noensinne.

content (2)
Salgssjef Myriam Hirsch ved pallene som inneholder tran og maisolje.

Ti personer fordelt på to team betjener hver sin stasjon og pakker Møllers tran «for harde livet». Flaskene legges i støtsikker emballasje og lastes inn i en egen vekselbeholder. Den fraktes daglig til Østlandsterminalen. Derfra spres pakkene videre til postkasser rundt i hele landet. I utgangspunktet er målet å distribuere flaskepakkene til 70 000 personer!

Forebygger korona?

Bakgrunnen for det høyst spesielle oppdraget til Bring er den såkalte Transtudien som nylig ble introdusert av Oslo universitetssykehus (OUS) via ulike presseoppslag og innslag på TV. Under den store Koronastudien som ble gjennomført i vår, kom det fram at deltakere som oppga at de brukte tran hadde en lavere forekomst av covid-19.

content (1)
Salgssjef Myriam Hirsch ved pallene som inneholder tran og maisolje.

Nå vil forskerne ved OUS finne ut om daglig inntak av tran kan virke forebyggende på koronavirus. Infeksjonslege og forsker Arne Søraas, som leder Transtudien, vil ha med seg enda flere deltakere og gjerne medarbeidere i Posten og Bring.

Tranlager

Nå har det seg sånn, at Orkla, som produserer Møllers tran, har sitt tranlager hos Bring på Berger. OUS tok kontakt med Orkla, som igjen henvendte seg til Berger om logistikkbistand. Bring snudde seg rundt og tok oppdraget.

Salgssjef Myriam Hirsch på Berger forteller om et spennende, men krevende oppdrag.

- Utgangspunktet var 70 000 plukk i fire uker som skal til postkasser landet rundt! Det er voldsomt. Her har det vært hemmelighetshold og oppstartsmøter med et prosjekt som krever sitt. Vi bestemte oss og fikk laget spesialemballasje med plass til to flasker. Så braket det løs uken før Black Friday, det hele takket være utmerket samhandling mellom lager og transport. Dette oppdraget fikk vi på grunn av vår styrke. Her viser vi muskler - tranmuskler, smiler Myriam.

Placebo

Bring-teamene, som gjør en stor innsats med plukking og pakking, har hver sin produksjonsleder. Flaskene de pakker inneholder enten tran eller falsk tran laget av maisolje. Begge har sitronsmak og smaker likt.  For å finne ut om tranen har en effekt, får halvparten av deltakerne tilsendt en såkalt placebo-tran. Verken deltakerne eller medarbeiderne som pakker vet om flaskene inneholder ekte eller falsk tran.

getpreview
Tore Oksnes bidrar og er med i Transtudien. Han har fått to flasker i postkassen og tar en skje daglig. Foto: Tore Oksnes

Tore bidrar

Umiddelbart etter at Transtudien ble gjort kjent i en pressemelding og via medieoppslag, kom det 20 000 påmeldte i løpet av 24 timer. Tore Oksnes i Kommunikasjon, medarbeideren mange kjenner bak videokameraet, er én av deltakerne i Transtudien. Tore er også med i Koronastudien fra OUS, slik mange andre i Norge er. Da han skulle svare på oppfølgingsundersøkelsen i høst, fikk han spørsmål om å være med i Transtudien.

- Jeg meldte meg på Transtudien først og fremst fordi de har behov for at svært mange deltar, og jeg tenkte at jeg fint kunne ta litt tran hver dag for å bidra. Som sunnmøring er det jo ekstra fint med to gratis flasker tran, selv om det er 50 prosent sjanse for at jeg tar maisolje, ler Tore.

- Hva er ditt forhold til tran?

- Jeg tok tran da jeg var yngre og har en flaske stående i kjøleskapet. Den har dessverre stått ubrukt en stund, så nå fikk jeg en god grunn til å begynne på nytt. Jeg har fått levert to flasker hjem i postkassa, så det skal nok holde gjennom vinteren. Én spiseskje hver dag og utfylling av et spørreskjema er det lille som skal til, sier Tore.

content (4)
Lege og forsker Arne Søraas.

Via postkassen - noe helt nytt

Infeksjonsmedisiner og forsker Arne Søraas forteller at antall deltakere foreløpig ligger på rundt halvparten av målet på 70 000 personer.

- Det er ganske utrolig å nå hjem til så mange via postkassen. Dette er en helt ny måte å gjøre en studie på. Det blir spennende å se om et normalt, daglig inntak av tran faktisk kan virke forebyggende på koronavirus. Jeg vil legge til at dette er en svært stor studie, og vi vil derfor bruke resultatene til mest mulig, for eksempel se om tran kan ha en forebyggende effekt på forkjølelse, luftveisinfeksjoner, lungebetennelse og influensa.

En del av dugnaden

Søraas forteller at deltakerne vil bli fulgt med i 2 år etter at studien er ferdig. Forskeren håper mange vil se på dette som en mulighet til å være med på den store dugnaden for å bekjempe korona.

- Vi trenger flere deltakere, og jeg oppfordrer medarbeidere i Posten og Bring til å melde seg på. Vi trenger et mangfold av friske personer mellom 18 og 75 år som IKKE tar tran daglig. Deltakerne får tilsendt tran eller maisolje som skal tas hver dag gjennom hele vinteren. Tran inneholder blant annet vitamin D, som vi her i Norge får for lite av i vinterperioden på grunn av mindre sol-eksponering, sier Søraas.

content (3)
Vekselbeholderen står på rampa, lastes med tran/maisolje-pakker, som fraktes til ØT før pakkene leveres i postkasser landet rundt.

Du kan lese mer om Transtudien her og melde deg på.

TEKST OG FOTO: BIRGER MORKEN