Meny (første nivå) og søk

Forsiden Presse Arkiv Miniatyrark markerer 2000 frimerker fra Posten

Miniatyrark markerer 2000 frimerker fra Posten

Publiseringsdato: Forfatter:

Artikkeltekst

miniatyrark-markerer-2000-frimerker-fra-posten-379089.jpg
Dette miniatyrarket ble gitt ut 23. august for å markere frimerke nummer 2000.

I januar ga Posten ut frimerke nummer 2000. Nå er det også kommet et miniatyrark som markerer begivenheten – og en video som forteller om de 2000 utgivelsene på 227 sekunder.

Norges første frimerke ble utgitt i 1855, mens Norge var i union med Sverige. Kong Oscar Ible vurdert som motiv, men det var riksløven som ble valgt. Kong Oscar I ble imidlertid motiv på norske frimerker året etter.

I 1872 kom det første frimerket med posthorn, og siden er det utgitt mer enn 5,3 milliarder posthornfrimerker i Norge.

Frimerke nummer 2000 har motiv fra andre siden av jorden, nemlig polarforskeren Carsten Borchgrevink som foretar oppmålinger i Antarktis.

Miniatyrarket som nå er gitt ut viser jubileumsfrimerket og en rekke andre av de viktgste frimerkene Posten har gitt ut. Arket er designet av Magnus Rakeng, og har et opplag på 80.000.

Posten har også laget en video som forteller om frimerkets historie. Den kan du se her:

Funfacts om frimerker

 • De første sportsmerkene kom ut til OL i Oslo i 1952. Det var planlagt et frimerke til VM på ski i Oslo i 1940, men dette mesterskapet ble avlyst på grunn av krigen.
 • Under andre verdenskrig var det okkupasjonsmakten som bestemte motiv på frimerkene. Kongelige motiver var forbudt, men kongekronen på posthornfrimerkene overlevde.
 • OL på Lillehammer var som vi vet «The best winter games ever». Det var antakelig også tidenes frimerkefest, hvor norske frimerker var etterspurte over hele verden.
 • Posten har gitt ut både runde og hjerteformede frimerker, frimerker med lukt og blindeskrift og frimerker hvor du kunne skrape fram et budskap. . De mest spektakulære er likevel de med meteorittstøv fra 2009.
 • Norge har fått mange utmerkelser for sine frimerker. Utgivelsen som kom til hundreårsjubileet for Nobels fredspris i 2001 ble kåret til verdens vakreste frimerker det året.
 • Det graverte frimerkene er den edleste form for frimerkekunst. Motivet graveres for hånd speilvendt inn i en stålplate i størrelse 1:1. Arbeidsdybden, altså dybden på den graverte streken, er mellom 0,005 og 0,080 mm dyp.
 • Frimerket er grunnlaget for verdens mest populære hobby – og for verdens mest brukte sjekketriks.
 • Prinsesse Ingrid Alexandra er den yngste personen på et norsk frimerke. Hun var bare ni dager gammel da fotografiet som ble gjengitt på frimerket til hennes dåpsdag 17. april 2004, ble tatt.
 • Det brukes fortsatt i underkant av 40 millioner frimerker i Norge – hvert år.
 • Posten har gitt ut egne julefrimerker siden 1971.
 • I tillegg til de offisielle frimerkene har alle kunder siden 2006 hatt muligheten til lage egne frimerker. De brukes ofte ved store anledninger som bryllup, fødsler, dåp og konfirmasjonen.
 • Posten har en digitalt arkiv hvor du kan se alle 2000 frimerkene. Det finner du her