Vi gjør hverdagen enklere og verden mindre

Meny (første nivå) og søk

Forsiden Om oss Post- og logistikkmarkedet Innovasjon og digitalisering påvirker markedene

Innovasjon og digitalisering påvirker markedene

Postsegmentet har for lengst fått merke konsekvensene av digitaliseringen og fallende brevvolumer. De siste årene har også logistikksegmentet fått merke endringene gjennom veksten innen E-handel.

Publiseringsdato: Forfatter:

Artikkeltekst

Postsegmentet har for lengst fått merke konsekvensene av digitaliseringen og fallende brevvolumer. De siste årene har også logistikksegmentet fått merke endringene gjennom veksten innen E-handel.

Fremover er det ventet at innovasjon og digitalisering ytterligere vil påvirke markedet, i form av nyvinninger som vil påvirke våre forretningsmodeller. I høst lanserte Tesla sin nye el-lastebil, som skal ha tilstrekkelig rekkevidde til å kunne operere innenfor vanlige kjøre- og hviletidbestemmelser. Andre aktører eksperimenterer med el-lastebiler som lades gjennom strømskinner i og langs veibanen.

Flere bilprodusenter og andre aktører jobber med å skape selvkjørende biler. Innenfor transportbransjen ser man på mulighetene for kolonnekjøring med en bemannet lederbil, hvor flere selvkjørende biler følger etter. Dette skaper besparelser både gjennom å frigjøre sjåføren til andre oppgaver og gjennom redusert avstand mellom bilene, som igjen gir mindre luftmotstand og lavere CO2-utslipp.

Mange selskaper eksperimenterer også med droner, både som selvstendige flyvende pakkeleverandører fra lageret og som en hjelper fra pakkebilen hvor dronen kan fly fra bilen til de mest avsidesliggende leveringsadressene. Noen typer leveranser, for eksempel små pakker med høy verdi eller krav om rask leveranse, vil også kunne være egnet for leveranse med droner.

Ny teknologi gir muligheter for nytenking, både gjennom små og store tiltak. Posten Norge er tett på utviklingen og vil satse på innovasjon og digitalisering i hele forretningsporteføljen. Områder som AR (utvidet virkelighet), VR (virtuell virkelighet), robotisering og AI (kunstig intelligens) vil være en del av dette. Satsingen er et ledd i å skape vekst og lønnsomhet gjennom nye tjenester og forbedring av eksisterende tjenester.