nyheter

Pressemelding fra Posten Norge AS

14.11.2007 09:53

Sensasjon verdt 45 mill. til Norge

To frimerker som kalles ”rød og blå Mauritius” kommer til Norge for første gang. De to beskjedne merkene er blant verdens dyreste, er verdt 45 millioner kroner, og vises fram på frimerkeutstillingen Filos 2007 i Lillestrøm.

– Dette er filateliens svar på verdens dyreste diamant. Jeg er stolt over å kunne vise dem fram i Norge sier Halvor Fasting, frimerkedirektør i Posten.

Merkene, et rødt og et blått, har en pålydende verdi på henholdsvis en og to pence.

Britisk koloni
Frimerkene, som egentlig er en trykkfeil, ble utgitt i 1847 i den britiske kolonien Mauritius. Opplaget var 500 frimerker av hver verdi. I dag finnes det kun 26 eksemplarer av disse merkene.

Streng sikkerhet
Merkene er lånt ut av en utenlandsk samler, som ønsker å være anonym. Merkene ankommer Norge i november og er underlagt et strengt sikkerhetsopplegg. Både transportvei og tidspunkt for ankomst er ukjent.

Frimerkesensasjon
– Å bare få se ett av Mauritius-frimerkene er en drøm for filatelister. At vi nå får dem begge to til Norge er en sensasjon, sier frimerkedirektør Halvor Fasting.

De to merkene er de første som ble utgitt i en engelsk koloni. Det sies at gravøren, Joseph Osmond Barnard, hadde glemt hvilken tekst som skulle graveres men fikk en påminnelse da han gikk forbi et postkontor. Han graverte derfor ”Post Office” på merkene, i stedet for ”Post Paid”.

Laget til engelsk lady
Merkene ble utgitt fordi den engelske guvernørens kone, Lady Gomm, ønsket frimerker for å frankere invitasjoner til et kostymeball.  Lady Gomm hadde sett at overklassens invitasjoner fra Storbritannia var pyntet med frimerker. Derfor engasjerte hun gravøren Joseph Osmond Barnard til å lage noe lignende for henne. ”Post Office”-feilen som ble begått på disse merkene, ble senere rettet opp til ”Post Paid”.

Av verdens sjeldneste
Merkene, som altså kommer til frimerkeutstillingen ”Filos 2007”, er to av verdens sjeldneste og mest verdifulle merker. Kun fem storsamlere har eid ubrukte eksemplarer av begge merkene samtidig.

Se de sjeldne frimerkene
Du kan betrakte merkene på frimerkeutstillingen ”Filos 2007”som finner sted på Norges Varemesse på Lillestrøm 23. – 25. november.

 

For ytterligere informasjon fra Posten:
Halvor Fasting, frimerkedirektør,
Tlf 916 17 334

Kjell S. Rakkenes, pressesjef
Tlf 905 52 956